Polityka lokalna gminy Uniejów – wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne - Kulawiak, Anita; Smętkiewicz, Karolina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2016)
W artykule omówiono sposób (metodę) prowadzenia przez władze samorządowe polityki lokalnej w małym mieście na przykładzie Uniejowa. Charakterystyki tego zagadnienia dokonano w oparciu o zaprezentowany przez J. Regulskiego schemat kreowania w mieście polityki lokalnej. Tym samym autorki skoncentrowały się przede wszystkim na identyfikacji wizji i celów prowadzonej w Uniejowie polityki lokalnej, przedstawieniu przyjętej przez władze lokalne strategii, w tym etapów jej powstawania i zastosowanych narzędzi oraz analizie podjętych działań, które w założeniu służą realizacji przyjętej wizji rozwoju. Ponadto, w artykule podjęto badania społeczne, których celem była identyfikacja i ocena stopnia zadowolenia mieszkańców miasta oraz odwiedzających go turystów z prowadzonej przez władze polityki lokalnej.