Mniejszość narodowa aktywna na poziomie lokalnym – przykład Polaków w Solecznikach na Litwie - Leśniewska, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2016)
W artykule omówiono liczebność i rozmieszczenie skupisk mniejszości polskiej w Republice Litewskiej ze szczególnym uwzględnieniem Polaków w Solecznikach, w świetle wyników spisu powszechnego z 2011 roku. W opracowaniu ukazano również działalność głównych organizacji politycznych i społecznych oraz szkół mniejszości polskiej w rejonie solecznickim. W badaniach wykorzystano socjologiczną metodę wywiadów pogłębionych z liderami organizacji polskich.