Wiejskie układy terytorialne i innowacje społeczne - Zajda, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2016)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie potencjału wiejskich układów terytorialnych w zakresie możliwości wdrażania innowacji społecznych. Przedmiotem rozważań jest specyfika funkcjonowania instytucji i organizacji kluczowych dla tworzenia lokalnych systemów innowacji społecznych, tj. władz lokalnych, organizacji pozarządowych (w tym lokalnych grup działania) oraz lokalnych przedsiębiorców. Porównany został poziom zaufania społecznego, jakim obdarzają się władze lokalne, organizacje pozarządowe i lokalni przedsiębiorcy zrzeszeni w lokalnych grupach działania z terenu województw lubuskiego, opolskiego i zachodniopomorskiego (należących do tzw. Ziem Zachodnich i Północnych) oraz województwa małopolskiego (należącego do historycznego obszaru Galicji). Źródłem analiz są badania zrealizowane w ramach projektu pt.: „Struktura i uwarunkowania kapitału społecznego lokalnych grup działania” wdrażanego w latach 2011–2013 (finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki). Wnioski dotyczą kryteriów podziału układów terytorialnych na te, które dysponują większymi i mniejszymi szansami w zakresie kształtowania lokalnych systemów innowacji społecznych oraz znaczenia ich ulokowania w historycznych regionach Polski dla kształtowania współpracy między instytucjami i organizacjami potencjalnie wchodzącymi w ich skład.