Problematyka badawcza z zakresu poczucia bezpieczeństwa człowieka w przestrzeni miasta - Bogacka, Emilia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Praca ma charakter przeglądowy i dotyczy polskich publikacji podejmujących problematykę poczucia bezpieczeństwa człowieka w przestrzeni miasta. Analizowano następujące zagadnienia: 1) dobre i złe dzielnice jako stereotypy przestrzenne, 2) poczucie bezpieczeństwa a typ zabudowy, 3) poczucie bezpieczeństwa w miejscach publicznych, 4) poczucie bezpieczeństwa w sąsiedztwie, 5) poczucie bezpieczeństwa a pora dnia oraz 6) poczucie bezpieczeństwa a cechy demograficzno-społeczne.