Region jako istotny składnik wiedzy geograficznej w kontekście funkcji odległości - Łoboda, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Rozważania poniższe stanowią próbę ujęcia regionu w kategoriach teorii systemów, przy wykorzystaniu wybranych elementów teorii dyfuzji przestrzennej. Analizie poddano koncepcję opartą na efekcie hierarchicznym i sąsiedztwa, które wynikają z funkcji odległości.