Ostatni przed wojną Zjazd Polskich Geografów w Krakowie Instytut Geograficzny Uniwersytetu Jagiellońskiego, 28–29 maja 1939 roku - Jackowski, Antoni (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Główny referat na Zjeździe pt. „Geografia a obronność państwa” wygłosił prof. S. Pawłowski. W sposób wszechstronny scharakteryzował w nim warunki obronne Polski. Zjazd odbywał się w bardzo gorączkowej atmosferze. Wokół trwały przygotowania do prawdopodobnej wojny z Niemcami. Nie przewidywano jeszcze zajęcia fragmentu terytorium Polski przez Sowietów. Niektóre wystąpienia nabrały charakteru pożegnalnego.