(Re)definiowanie miejsc wspólnotowych na osiedlu blokowym Sykhiv - Otrishchenko, Natalia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Lwów (Ukraina) to miasto Europy Wschodniej z historią sięgającą XIII wieku. Można je sobie wyobrazić jako miejsce przypominające palimpsest o różnych walorach architektonicznych, społecznych i kulturowych. Jednak większość obecnej populacji Lwowa żyje w środowisku miejskim zaprojektowanym i zbudowanym w drugiej połowie XX wieku. Na podstawie danych socjologicznych (wywiady pogłębione częściowo ustrukturyzowane, ankieta i obserwacja ukryta) w artykule dokonano przeglądu specyfiki miejsc w przestrzeni miasta w największym osiedlu mieszkaniowym – Sykhiv. Autorka pokazuje, jakie obszary są postrzegane przez mieszkańców jako miejsca życia społecznego i jakie rodzaje spójności społecznej mogą przyczynić się do transformacji miejskich.