Analiza możliwości zagospodarowania obszarów położonych wzdłuż drugiej linii metra warszawskiego - Markiewicz, Marzena; Kardaś, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest analiza i prognoza rozwoju obszarów położonych wzdłuż drugiej linii metra warszawskiego. Do wykrycia zmian użyto zmodyfikowanego modelu MOLAND, który został rozwinięty w wyniku analiz pokrycia terenu programu CORINE Land Cover prowadzonego przez Komisję Europejską. Badania wskazały tereny najbardziej predysponowane do zmian, ich kierunek, a także tempo ich rozwoju.