Czy skarbowe instrumenty dłużne są nadal atrakcyjne dla inwestorów zagranicznych? Polska – studium przypadku z wykorzystaniem wskaźników ATM i ATR - Uryszek, Tomasz; Kłysik-Uryszek, Agnieszka (Ekonomia Międzynarodowa, 2020)
Głównym celem artykułu jest ocena aktywności inwestorów zagranicznych na polskim, pierwotnym rynku instrumentów dłużnych w świetle strategii zarządzania długiem publicznym. Sprawdzono skalę reakcji inwestorów na politykę władz w obszarze długu państwowego. Artykuł składa się z pięciu części: wprowadzenia, przeglądu literatury, opisu metody badawczej i danych, oraz dyskusji wyników. Najważniejsze ustalenia, uwagi końcowe i implikacje polityczne zostały przedstawione w ostatniej części opracowania. Wyniki badania wskazały, że pomimo pogorszenia się ogólnej charakterystyki instrumentów dłużnych Skarbu Państwa skierowanych do inwestorów zagranicznych, pozostały one atrakcyjne dla nierezydentów. Wynikało to głównie z wciąż stosunkowo niskiego ryzyka refinansowania i stopy procentowej dla długu denominowanego w walutach obcych.