Czy globalizacja wspiera korupcję? - Pluskota, Anna Maria (Ekonomia Międzynarodowa, 2017)
Korupcja jest obecna w społeczeństwach od czasów starożytnych. Rozwój gospodarczy i ewoluowanie kultur nie wyparły jej. Należy zatem zadać pytanie: czy globalizacja wspiera korupcję? W artykule zaprezentowano przegląd literatury, który wskazuje na niejednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Przeprowadzono analizę statystyczną wybranych wielkości makroekonomicznych w porównaniu do Indeksu Percepcji Korupcji. Wyniki wskazały, że w przypadku państw rozwijających się wzrost rozwoju gospodarczego wiązał się ze zmniejszeniem skorumpowania, jednak go nie wyeliminował. Należy wnioskować, że istnieje poziom korupcji akceptowany przez rząd i społeczeństwo.