Wpływ środków pomocowych z Unii Europejskiej na kondycję gospodarczą Polski w latach 2007–2013 - Śliwka, Monika (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
Napływ środków pomocowych z Unii Europejskiej do Polski w postaci funduszy unijnych był, jest i najprawdopodobniej będzie jednym z najważniejszych efektów towarzyszących przystąpieniu naszego kraju do UE. Środki pomocowe z Unii Europejskiej w latach 2007–2013 miały wpływ na rozwój polskiej gospodarki oraz na jej integrację z gospodarkami pozostałych państw członkowskich. Cel artykułu to przedstawienie wielkości i struktury środków unijnych, które trafiły do Polski w latach 2007–2013, a także głównych obszarów wykorzystania funduszy pochodzących z Unii Europejskiej. Ważną część badań stanowi próba oszacowania wartości inwestycji finansowanych ze środków UE oraz przedstawienie przykładów najważniejszych przedsięwzięć. Wyniki badań nad wielkością i strukturą inwestycji finansowanych ze środków unijnych zostaną wykorzystane do analizy udziału środków pomocowych z Unii Europejskiej i środków krajowych w finansowaniu inwestycji w Polsce, a także do oceny wpływu środków unijnych na kondycję polskiej gospodarki w latach 2007–2013, z uwzględnieniem kryzysu gospodarczego w Europie. Weryfikacja sposobu oraz stopnia, bezpośredniego i pośredniego, oddziaływania funduszy UE na sytuację gospodarczą w Polsce pozwoli na ocenę wykorzystania środków pomocowych z perspektywy czasu oraz na synchronizację z nowym okresem programowania 2014–2020.