Mieszkania społeczne i przystępne cenowo w Niemczech: retrospektywa i nowe wyzwania - Parys, Artur Włodzimierz (Ekonomia Międzynarodowa, 2024)
Problemu braku odpowiedniej liczby mieszkań społecznych i przystępnych cenowo nie jest możliwy do rozwiązania wyłącznie przy udziale rządu i władz lokalnych – kluczowi są również prywatni inwestorzy. W ostatnim czasie pojawiły się nowe możliwości dla firm, których kluczem do prowadzenia działalności jest odpowiednia oferta mieszkaniowa w centrach miast. Firmy zajmujące się handlem inwestują na rynku nieruchomości nie tylko w celu budowy nowych filii handlowych, ale również w połączeniu z budownictwem mieszkaniowym. Niemieckie miasta są bardzo zainteresowane tego typu projektami, w których cenna przestrzeń w centrach miast nad jednopiętrowymi sklepami jest zagospodarowywana na mieszkania. Od 2018 r. sieci sklepów detalicznych łączą swoje interesy handlowe z interesami mieszkaniowymi w mieście. Postawione pytanie badawcze brzmi: Czy prywatne inwestycje mogą zwiększyć dostępność mieszkań społecznych i przystępnych cenowo?