Źródła wartości dla pokolenia X w usługach opartych na współdzieleniu - Moneta, Michał (Ekonomia Międzynarodowa, 2020)
Usługi oparte na współdzieleniu to jedna z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi współczesnych usług. Rozwiązania takie jak Airbnb czy Uber często służą klientom nie tylko jako substytut tradycyjnych usług, lecz stają się ich pierwszym wyborem w przypadku podróży, przejazdów czy poszukiwania pracowników. W artykule przeanalizowano źródła wartości, jakie klienci należący do pokolenia X widzą w usługach opartych na współdzieleniu. Celem badawczym artykułu było zatem określenie, które źródła wartości usług opartych na współdzieleniu wpływają na ich postrzeganie. Źródła skategoryzowano na podstawie typologii wartości Shetha, Newmana i Gross. Badania wykazały, że wśród źródeł wartości usług opartych na współdzieleniu dla pokolenia X dominują aspekty funkcjonalne. Badanie uwypukliło także istotność źródeł wartości sytuacyjnej z jednoczesnym pominięciem źródeł wartości społecznej i emocjonalnej. Wyniki badań uzupełniają lukę badawczą w tematyce poświęconej źródłom wartości dla pokolenia X w usługach opartych na współdzieleniu, wskazując ich dominującą kategorię. W dalszych badaniach nad tym zagadnieniem wartościowe będzie poddanie generacji X analizie z wykorzystaniem innego modelu teoretycznego i porównanie jej z innymi pokoleniami.