Znaczenie działalności eksportowej dla przedsiębiorstw z województwa łódzkiego – wyniki badania ankietowego - Kłysik-Uryszek, Agnieszka; Serwach, Tomasz (Ekonomia Międzynarodowa, 2014)
Artykuł opisuje problem efektów uczenia się przez eksport (LBE). Pierwsza część tekstu skupia się na przedstawieniu zagadnienia w teorii. Z kolei druga część ujmuje je w odniesieniu do przedsiębiorstw przemysłowych z województwa łódzkiego. Wspierano się wynikami badania ankietowego przeprowadzonego wśród firm z regionu. Wyniki badań wskazują, iż uczenie się nie jest priorytetem eksporterów, jednak istnieją przesłanki, iż efekty LBE mogą objawiać się w dłuższym okresie.