Współczesne tendencje rozwoju międzynarodowej integracji gospodarczej - Kirillov, Yuri; Pawęta, Elena (Ekonomia Międzynarodowa, 2014)
Proces zbliżania się i intensyfikacji powiązań osobnych państw jest obecnie głównym trendem światowej gospodarki. Zwiększa się zainteresowanie naukowe i praktyczne tematem międzynarodowej integracji gospodarczej. Artykuł podsumowuje podstawę teoretyczną, główne trendy oraz obszary kluczowe w zagadnieniu międzynarodowej integracji gospodarczej. Opisujemy najbardziej znaczące obecnie na świecie przykłady integracji gospodarczej.