Droga Litwy do strefy euro - Gostomski, Eugeniusz (Ekonomia Międzynarodowa, 2015)
Przedmiotem opracowania jest droga, jaką przebyła Litwa w okresie od zapoczątkowania transformacji gospodarczej na początku lat 90. XX wieku do wprowadzenia euro 1 stycznia 2015 r. Przeprowadzono krótką analizę czynników dynamizujących i hamujących rozwój gospodarki litewskiej, a następnie przedstawiono działania podjęte w celu przezwyciężenia kryzysu, który bardzo boleśnie dał się Litwinom we znaki w 2009 r., oraz opisano wysiłki na rzecz spełnienia kryteriów konwergencji zapisanych w Traktacie z Maastricht. W końcowej części opracowania skoncentrowano się na aspektach technicznych wprowadzenia euro i nakreślono oczekiwane korzyści z przystąpienia Litwy do strefy euro.