Koncentracja przestrzenna wydatków samorządowych na rodzinną pieczę zastępczą w Polsce - Łochnicka, Dorota; Miszczyńska, Katarzyna; Miszczyński, Piotr (Ekonomia Międzynarodowa, 2021)
W artykule przedstawiono wydatki samorządów na rodzinną pieczę zastępczą w aspekcie ich koncentracji przestrzennej. Głównym celem badania jest uchwycenie regionalnych różnic w finansowaniu rodzinnej pieczy zastępczej w Polsce. W badaniu zastosowano współczynnik lokalizacji LQ oraz analizę shift-share. W wyniku badania stwierdzono przestrzenne zróżnicowanie funkcjonowania pomocy społecznej w zakresie rodzinnej pieczy zastępczej w Polsce.