Znaczenie lokalnej żywności oraz krótkich łańcuchów dostaw w kształtowaniu zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Unii Europejskiej - Michalczyk, Joanna (Ekonomia Międzynarodowa, 2017)
Celem niniejszego opracowania jest określenie znaczenia lokalnej żywności oraz krótkich łańcuchów dostaw we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich oraz przedstawienie działań Unii Europejskiej w tym zakresie. Działania te są prowadzone na podstawie Wspólnej Polityki Rolnej. W celu przygotowania tekstu posłużono się metodą opisową oraz analizą literatury. W kontekście różnorodnych wyzwań współczesnej gospodarki światowej, rozwój lokalnych systemów żywności, oznaczających produkcję, przetwórstwo i obrót na stosunkowo małym obszarze, jest szczególnie ważny. Ma on istotny wkład w rozwiązywanie problemów wynikających z postępującej globalizacji i stanowi ważny element zrównoważonego rozwoju na świecie. Przywiązywanie szczególnej wagi w polityce rolnej Unii Europejskiej do rozwoju lokalnych systemów żywności pozwala osiągać jej główne cele, zwłaszcza zachowanie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności, m.in. dzięki utrzymaniu lokalnych zdolności wytwórczych, zapewnieniu transparentnego procesu produkcji żywności oraz dbaniu o zrównoważony rozwój całego sektora rolno-spożywczego.