Instytucjonalne uwarunkowania wspólnej polityki pieniężnej w Unii Gospodarczej i Walutowej - Laskowski, Michał (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
Celem artykułu było zbadanie zmian, które zaszły w matrycy instytucjonalnej polityki pieniężnej Unii Gospodarczej i Walutowej po 2008 r. na skutek kryzysu finansowego i gospodarczego. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie koncepcji instytucjonalizmu Douglasa Northa. W ramach dwuetapowej analizy opisano matrycę formalnych i nieformalnych instytucji polityki pieniężnej strefy euro, a następnie porównano jej strukturę ze strukturą przed rokiem 2008 i po nim. Wyniki analizy ujawniły zmiany w zakresie celów i narzędzi polityki pieniężnej; jednocześnie zostały zachowane struktury formalnych i nieformalnych instytucji polityki monetarnej UGiW sprzed kryzysu gospodarczego.