Ranking wydajności działania jednostek samorządowych w Macedonii - Kraja-Sejdini, Mirjana (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
Zagadnienie wydajności działania jednostek samorządowych w ramach sektora publicznego ostatnio cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ samorządom powierza się coraz więcej zadań, wprowadzając jednocześnie ograniczenia budżetowe. Zarządzanie pieniędzmi podatników na tym poziomie staje się zatem coraz większym wyzwaniem. Z kolei coraz bardziej świadome społeczeństwo wywiera na samorządowcach presję, domagając się od nich większej odpowiedzialności i transparentności działań. Celem niniejszego opracowania jest ułatwienie – za pomocą przeanalizowania i znormalizowania wybranych wskaźników finansowych na poziomie lokalnym – władzom samorządowym stworzenia rankingu najbardziej i najmniej efektywnych jednostek samorządowych w Macedonii. Ustanowienie łatwo porównywalnego wskaźnika pozwoli na identyfikację sposobu wydatkowania środków oraz ustalenie, jakie dobre praktyki stosowane są w najbardziej wydajnych jednostkach. Czynnikiem ograniczającym możliwości badania okazała się słaba dostępność danych. Autorka ma nadzieję, że niniejsze opracowanie przyczyni się do zwiększenia zainteresowania opisywanym zagadnieniem badaczy z regionu bałkańskiego, którzy nie poświęcają mu wystarczajaco dużo uwagi.