Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i wzrost gospodarczy w Albanii: analiza kointegracji - Hysa, Eglantina; Hodo, Livia (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
Analizy teoretyczne postulują pozytywny wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) na Produkt Krajowy Brutto (PKB) kraju przyjmującego poprzez transfer technologii, rozwój kapitału ludzkiego, itd. Niniejsze opracowanie bada rzeczywiste efekty BIZ na wzrost gospodarczy w Albanii, gdzie BIZ stanowiły jeden z priorytetów i fundamentów polityki gospodarczej po 1990 r. Wykorzystano podejście kointegracyjne do przeanalizowania danych kwartalnych z lat 1991–2012. Dane pochodzą z Banku Albanii. Wykazano istotny związek długookresowy między dynamiką PKB i wskaźnikiem BIZ do PKB. Udowodniono, że przyrost BIZ w stosunku do PKB znacząco stymuluje wzrost gospodarczy w Albanii.