Alternatywny system obrotu w Niemczech – porównanie Entry Standard i Neuer Markt - Woś, Sonia (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
Celem artykułu jest porównanie dawnego niemieckiego rynku alternatywnego, Neuer Markt, z obecnym rynkiem, Entry Standard, w kontekście zapewniania dostępu do kapitału małym i średnim przedsiębiorstwom. Artykuł zawiera charakterystykę niemieckiego rynku kapitałowego od 1987 r., przy czym skupiono się na obecnie funkcjonującym alternatywnym systemie obrotu – Entry Standard. Przeanalizowano warunki pierwszych ofert publicznych na rynku Entry Standard, wymogi wobec emitentów oraz strukturę rynku, porównując je z informacjami na temat działającego wcześniej rynku Neuer Markt. Dokonano przeglądu literatury, w tym publikacji giełdy frankfurckiej, skupiając się na podobieństwach i różnicach między rynkami. Potwierdzono hipotezę, że rynek alternatywny stanowi ważne źródło kapitału dla małych i średnich przedsiębiorstw.