Konkurencyjność i innowacyjność regionów Unii Europejskiej – analiza porównawcza - Hamerla, Ewa (Ekonomia Międzynarodowa, 2018)
Konkurencyjność to bardzo szerokie pojęcie. Jedni naukowcy wiążą silnie jej definicję z efektywnością ekonomiczną, inni z innowacyjnością, a są również tacy, którzy jej charakter pojęciowy będą uzależniać od otoczenia, w jakim może ona występować na rynku. Konkurencyjność można ująć zarówno w skali mikro(w przypadku pojedynczych przedsiębiorstw czy branż), jak i w skali makro (w tym przypadku będzie się ona odnosić do całych państw). Poziom konkurencyjności jest często uznawany za jeden z podstawowych czynników rozwoju gospodarczego państw (Żbikowski, s. 38 ). Głównym wskaźnikiem mierzącym poziom konkurencyjności regionów i krajów Unii Europejskiej jest indeks RCI (Regional Competitiveness Index). Na jego podstawie możemy wyciągnąć pewne wnioski dotyczące ich rozwoju. Celem niniejszych rozważań jest udzielenie odpowiedzi na pytania o to, jaki jest poziom konkurencyjności poszczególnych regionów Unii Europejskiej oraz w jakim stopniu innowacyjność państw członkowskich Unii Europejskiej wpływa na poziom ich konkurencyjności. W artykule podjęto również próbę ocenienia poziomu rozwoju państw członkowskich na podstawia analizowanych danych.