Działalność badawczo-rozwojowa przedsiębiorstw w Polsce na tle Unii Europejskiej - Kwiecień, Kamil (Ekonomia Międzynarodowa, 2018)
We współczesnej gospodarce innowacyjność, zarówno na poziomie państw, jak i przedsiębiorstw, ma istotne znaczenie. Jest to czynnik znacząco wpływający na koniunkturę i rozwój gospodarczy. Do najważniejszych mierników poziomu innowacyjności zalicza się wskaźniki dotyczące działalności badawczo-rozwojowej. Ze względu na swoją istotę działalność badawczo-rozwojowa odgrywa kluczową rolę w przedsiębiorstwach. Celem artykułu jest analiza struktury i wielkości nakładów na działalność badawczo-rozwojową w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem sektora przedsiębiorstw, w odniesieniu do Unii Europejskiej.