Zielone patenty jako szansa na komercjalizację innowacji wspierających zrównoważony rozwój - Gwarda-Gruszczyńska, Edyta (Ekonomia Międzynarodowa, 2024)
Zmiany klimatyczne i zrównoważony rozwój to obecnie jeden z kluczowych tematów zarówno dla decydentów jak i przedsiębiorstw. Narzędziami, które mogą pomóc w rozwiązaniu wielu problemów współczesnego świata są nowe technologie. Jednym z najważniejszych obszarów w procesie komercjalizacji nowych technologii jest ochrona własności intelektualnej. W przypadku zielonych technologii dobrą formą ochrony są zielone patenty. Autorka stawia tezę, że zielone patenty stanowią szansę na komercjalizację innowacji wspierających zrównoważony rozwój. Celem artykułu jest identyfikacja aktualnych trendów w tworzeniu technologii środowiskowych („zielonych technologii”) oraz identyfikacja obszarów, w których powstaje najwięcej nowych technologii wspierających zrównoważony rozwój. Zastosowano zintegrowane podejście badawcze, łączące metody analizy deskryptywnej, komparatywnej i opisowej. Metody takie zastosowano, aby zidentyfikować obszary, w których powstają „zielone innowacje”. Dodatkowo, aby uzyskać kompleksowy obraz aktualnych trendów, wykorzystano metodę desk research. W ramach badań dokonano analizy literatury, dokumentów i danych statystycznych oraz zaprezentowano studium przypadku platformy technologicznej „WIPO Green” wspierającej transfer zielonych technologii na rzecz wdrażania zrównoważonego rozwoju. Z przeprowadzonych badań wynika, że w wielu obszarach związanych z realizacją celów zrównoważonego rozwoju liczba patentów chroniących zielone technologie wzrasta. Ochrona nowych rozwiązań w postaci patentów nie rozwiązuje jednak problemu. Rozwiązaniem jest ich komercjalizacja, która otwiera możliwości dla realizacji celów zrównoważonego rozwoju.