Inwestycje portfelowe – czynnik rozwoju gospodarki rosyjskiej jako jednego z krajów BRIC - Broszkiewicz, Magdalena (Ekonomia Międzynarodowa, 2017)
Inwestycje portfelowe mają niewątpliwy wpływ na rozwój światowych rynków finansowych, szczególnie w przypadku krajów o rosnącym znaczeniu dla światowej gospodarki. Rosja jest jednym z krajów, których gospodarka jest bardzo silnie związana z wydobywaniem surowców naturalnych oraz ze źródłami energii nieodnawialnej, w związku z czym w okresie wahań na rynkach tych dóbr cała gospodarka staje się mniej przewidywalna dla inwestorów. Regulacje rynku finansowego Rosji dla inwestorów krajowych i zagranicznych powinny zostać przeformułowane w taki sposób, aby redukować efekty negatywnych zdarzeń na międzynarodowych rynkach finansowych i odbudować rynek wewnętrzny. Rosja posiada znaczące rezerwy kapitału, które można przeznaczyć na inwestycje, więc interesującą kwestią pozostaje kierunek przepływu inwestycji portfelowych z Rosji do innych krajów w czasie, kiedy rodzimy rynek nie stwarza zachęt do inwestycji na rynku finansowym. W zaprezentowanym artykule zawarto rozważania na wskazane tematy, wykorzystując bilans płatniczy Rosji i informacje o inwestycjach portfelowych w ujęciu napływu kapitału na ten rynek i jego odpływu wraz z analizą atrakcyjności inwestycyjnej tego kraju. Inwestycje portfelowe uważane za mniej znaczące dla gospodarki kraju przyjmującego i często krótkoterminowe są najbardziej podatne na okresy recesji, które powodują gwałtowne zmiany w przepływie tego rodzaju kapitału. Zjawisko to można wyraźnie zaobserwować w gospodarce Rosji. Silne zainteresowanie zagranicznych inwestorów gospodarką rosyjską w formie inwestycji bezpośrednich i portfelowych rozpoczęło się w 2000 r. i trwało do 2006 r. W związku z trendami światowymi i kryzysem gospodarczym w pierwszej połowie 2008 r. na rynku kapitałowym w Rosji odnotowano znaczne spadki (w porównaniu z rokiem poprzednim wyniosły prawie 100%, co wskazuje na spadek zainteresowania inwestorów zagranicznych rosyjskim rynkiem papierów wartościowych). Rosyjska gospodarka od początku XXI wieku doświadczyła znacznego napływu kapitału zagranicznego, w tym w formie inwestycji portfelowych. Jednak w porównaniu z możliwościami rozwoju potencjału gospodarczego Rosji jest to nadal niewielka liczba.