Gotowość sporządzających do raportowania w formacie ESEF: wczesne dowody z Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie - Miścikowska, Daria (Ekonomia Międzynarodowa, 2021)
W związku z wprowadzeniem Europejskiego Jednolitego Formatu Elektronicznego (ESEF) w Unii Europejskiej zbadano gotowość emitentów papierów wartościowych będących przedmiotem obrotu na rynkach regulowanych UE do zgłaszania rocznych skonsolidowanych sprawozdań finansowych sporządzonych zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej (MSSF) z wykorzystaniem technologii Inline XBRL. Artykuł zawiera wstępne informacje o wyborze strategii wdrażania Inline XBRL. Badanie zostało przeprowadzone w formie ankiety internetowej, a dowody pozyskano od emitentów papierów wartościowych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, których sprawozdania finansowe zostały sporządzone zgodnie z MSSF. W badaniu wzięło udział 35 przedstawicieli spółek publicznych, z których 25 wypełniło poprawnie kwestionariusz ankiety. Wyniki ujawniają, że w okresie objętym badaniem zdecydowana większość ankietowanych organizacji była już w trakcie dostosowywania swoich procedur, praktyk i infrastruktury korporacyjnej do wymogów raportowania w ESEF. W kontekście przygotowania teoretycznego jednym z istotnych wniosków wynikających z badania jest to, że respondenci zdobywali swoją wiedzę ekspercką w obszarze formatu ESEF głównie podczas webinarów i konferencji, szkoleń, kursów czy warsztatów. Natomiast w odniesieniu do przygotowania praktycznego wyniki wskazują, że respondenci zamierzają korzystać z gotowych narzędzi lub zatrudnić zewnętrznych usługodawców w celu stworzenia dokumentów instancji Inline XBRL. Ich decyzja o wyborze strategii wdrożenia Inline XBRL opartych na outsourcingu i podejściu typu bolt-on miała na celu dostosowanie się do nowych przepisów oraz zapobiegnięcie zmianom istniejących procedur i praktyk sprawozdawczych przedsiębiorstw. Niniejsze badanie wnosi zatem wkład do wcześniejszej literatury dotyczącej przyjmowania i wdrażania standardów XBRL i Inline XBRL poprzez skoncentrowanie się na perspektywie podmiotów bezpośrednio zaangażowanych w obowiązkowe przejście na system raportowania w formacie ESEF.