Rola wartości politycznych w procesie modernizacji: Doświadczenia polskie i rosyjskie - Василенко, Ирина; Абассы, Малгожата (Eastern Review, 2012)
Celem artykułu jest podjęcie rozważań na temat wpływu wartości politycznych na procesy modernizacyjne, dokonujące się w Polsce i w Rosji. Autorki przyjmują, że system wartości wywiera istotny i często decydujący wpływ na proces przeobrażeń systemowych, jednocześnie wskazują na określone zmiany dokonujące się w obrębie systemów wartości Rosjan i Polaków w trakcie demokratycznej tranzycji.