Zasada innowacyjności jako środek modernizacji systemu politycznego - Тарасов, Евгений Н. (Eastern Review, 2013)
Artykuł poświęcony jest obiektywnej konieczności, znaczeniu, treści i kierunkom rozwoju innowacyjnego rosyjskiego społeczeństwa. Autor zwraca uwagę na uwzględnienie na obecnym etapie modernizacji Rosji historycznych doświadczeń, związanych z rozziewem między deklaracjami a działaniami, pospiesznie podejmowanymi decyzjami, nieprzemyślanymi ideami, koncepcjami w trakcie poprzednich działań modernizacyjnych, które wyrządziły materialne, polityczne, społeczne i psychologiczne szkody rosyjskiemu społeczeństwu. Artykuł zawiera także rekomendacje o charakterze polityczno-organizacyjnym w odniesieniu do innowacyjnego rozwoju państwa, które mają zapewnić jego efektywną modernizację.