Myśl społeczno-polityczna i aktywizm Bhimrao Ramji Ambedkara - Zajączkowska, Natalia (Eastern Review, 2025)
Celem artykułu jest analiza dorobku politycznego Ambedkara i jego roli w kształtowaniu systemu politycznego Indii na przełomie lat 50. i 60. XX w. Jest to studium filozofii politycznej na podstawie licznych publikacji, jakie po sobie pozostawił, a także przegląd reformatorskich idei i postulatów społeczno-politycznych, które konsekwentnie głosił w ciągu swojego życia. Ważne miejsce w niniejszym artykule zajmuje działalność Ambedkara na rzecz osób wykluczonych i dyskryminowanych ze względu na przynależność kastową (jāti).