Udział kobiet w procesie modernizacyjnym państwa. Wybrane zagadnienia dotyczące większej reprezentacji kobiet w organach kolegialnych w latach 2002–2010 na przykładzie Rady Miejskiej w Łodzi - Niewiadomska-Cudak, Małgorzata (Eastern Review, 2013)
Artykuł dedykowany jest problemowi reprezentatywności kobiet w procesie modernizacyjnym państwa, który to pozostaje tematem niezwykle obszernym, wciąż szeroko dyskutowanym i wzbudzającym wiele emocji. Problem zwiększenia reprezentacji kobiet w polskiej polityce analizowany jest na przykładzie Rady Miejskiej w Łodzi. Autorka artykułu formułuje tezę, że niska partycypacja kobiet w obszarze polityki bez dalszych zmian legislacyjnych nie ulegnie zmianie. Liczniejsza obecność kobiet w polityce może jednak potęgować u mężczyzn poczucie większej konkurencji. Nie wystarczą jej zdaniem jedynie zapisy kwotowe. Potrzebne są także zmiany w świadomości samych wyborców, iż kobiety sprawdzają się także w tej dziedzinie i warto na nie głosować. Zwiększenie udziału kobiet w procesie modernizacyjnym państwa byłoby – w ujęciu autorki – sprawiedliwym sposobem zmniejszenia dyskryminacji kobiet w życiu publicznym. Akceptacja kobiet w procesie modernizacyjnym państwa poprzez ich liczniejszy udział w samorządowych organach kolegialnych może tylko przyczynić się do większej równości płci w Polsce, a także do lepszej demokratyzacji życia we władzach samorządowych. Proces modernizacyjny powinien przebiegać w kierunku eliminowania wszelkich form przemocy uwarunkowanej płcią, eliminowania stereotypizacji płciowej, promowania równości kobiet i mężczyzn w ramach realizacji polityki państwa.