Analiza porównawcza wartości politycznych w procesie modernizacji Rosji, Białorusi i Polski - Василенко Иpина А.; Титаренко Лариca Г.; Абассы, Малгожата (Eastern Review, 2013)
Artykuł poświęcony jest problematyce wpływu wartości politycznych na procesy modernizacyjne w Rosji, Białorusi i Polsce. Autorzy artykułu zwracają uwagę, że system wartości, w tym także w sferze politycznej, wywiera istotny wpływ na proces przeobrażeń o charakterze modernizacyjnym. Jednocześnie autorzy zwracają uwagę, że w procesie modernizacji w świadomości zbiorowej również zachodzą istotne zmiany w odniesieniu do wyznawanego systemu wartości. Proces ten jest obserwowany we wszystkich analizowanych państwach regionu Europy Środkowej i Wschodniej.