W obliczu konieczności reformy polityki regionalnej na Ukrainie: orientacje europejskie - Круглашов Анатолий M. (Eastern Review, 2014)
Przedmiotem artykułu jest analiza zagadnienia struktury i zasad funkcjonowania ukraińskiego systemu władz regionalnych i samorządu lokalnego. Autor podejmuje się studiów nad wspomnianym zagadnieniem w ujęciu dynamicznym, z uwzględnieniem całego okresu istnienia niepodległej Ukrainy. Szczególną uwagę zwrócono na uwarunkowania prawno-instytucjonalne polityki regionalnej na Ukrainie i główne, wciąż nie rozwiązane problemy. Autor podkreśla pozytywne doświadczenia krajów UE w procesie reformowania systemu organów władzy wykonawczej na poziomie regionalnym i instytucji samorządowych – szczególnie dużo miejsca poświęca skutecznej reformie administracyjnej mającej miejsce w Polsce w 1990 r.