Ukraina w obliczu modernizacji systemy wyborczego do parlamentu: Czy możliwe jest wykorzystanie polskich doświadczeń ustrojowych - Колесников, Алексей В. (Eastern Review, 2014)
W artykule autor podejmuje się analizy i porównania specyfiki rozwoju systemu wyborczego do Rady Najwyższej Ukrainy i Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej. Zwraca uwagę na wady i zalety systemów wyborczych stosowanych w obydwu państwach, jednocześnie daje odpowiedź na frapujące pytanie – czy polskie doświadczenia ustrojowe mogą znaleźć zastosowanie w ukraińskich realiach?