Dlaczego Recep Tayyip Erdoğan wygrał wybory w 2023 roku? Prezydenckie roszczenia do legitymacji władzy - Maras , Krystian (Eastern Review, 2025)
Celem artykułu jest analiza narracji prezydenta Turcji Recepa Tayyipa Erdoğana z okresu kampanii wyborczej w 2023 r. w kontekście koncepcji roszczeń do legitymacji władzy w ujęciu Christiana van Soest i Julii Grauvogel oraz zespołu badawczego pod kierownictwem Marcusa Tannenberga, a także wyodrębnienie i scharakteryzowanie tych roszczeń za pomocą analizy komunikatów prezydenckiej Dyrekcji Komunikacji Republiki Turcji (Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı) oraz państwowej agencji informacyjnej – Agencji Anatolijskiej (Anadolu Ajansi). Zbadany został okres od 10 marca do 28 maja 2023 r. – od momentu ogłoszenia daty wyborów do ich rozstrzygnięcia.