Procesy samoorganizacji i rozwoju społeczeństwa obywatelskiego na Ukrainie - Петрук, Наталия (Eastern Review, 2014)
W artykule poddano analizie główne konstytutywne czynniki nowej ukraińskiej rzeczywistości, która jest istotnym elementem budowy społeczeństwa obywatelskiego. Procesy samoorganizacji społecznej są omawiane w kontekście funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego na Ukrainie i jego stosunku do ukraińskiego rządu, a szerzej – systemu politycznego.