Dlaczego oświecenie? Tomasz Cieślak i Jerzy Wiśniewski rozmawiają z Profesorem Wiesławem Puszem - Cieślak, Tomasz; Wiśniewski, Jerzy; Pusz, Wiesław (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2016)
W rozmowie z Tomaszem Cieślakiem i Jerzym Wiśniewskim profesor Wiesław Pusz, badacz literatury polskiego oświecenia opowiada o środowisku łódzkiej polonistyki, swoich badawczych pasjach i lekturach.