Scena pisania mikroform: instrumenty, gesty, poetyka - Kazalarska, Zornitza (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2017)
Głównym tematem artykułu jest analiza mikroform pisarskich opartych na notatkowych rękopisach, uwzględniająca kontekst sceny pisania, w tym szczególnie fizyczność aktu pisania, udział instrumentów piśmiennych oraz materiałów (nośników) piśmienniczych i samego fizycznego aktu pisania – w kontekście podobnej praktyki zapisu notatek literackich w Europie Wschodniej. Autorka skupia się na sporządzaniu notatek jako proceduralnej praktyce pisania z własnym instrumentarium i gestami. Przedmiotem jej zainteresowania, z jednej strony, jest okres najintensywniejszego rozwoju takich mikroform kulturze w późnosocjalistycznych lat 70. i 80. XX wieku oraz kluczowe momenty prehistorii i posthistorii tematu. Z drugiej strony, bada ona pewne implikacje poetologiczne, które wprowadzają do gry praktyki notatek literackich niewidzialność, zręczność, przypadkowość, prowizoryczność i nadmierność. W przypadku tekstów, które podkreślają poetologiczne wymiary rękopisu i pisania odręcznego, autorka proponuje termin „poetyka przygotowania”.