Notatki na marginesie dwóch wierszy Tadeusza Różewicza - Brzozowski, Jacek (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2013)
Przedmiotem notatek są dwa późne wiersze Tadeusza Różewicza, wiersze o fundamentalnych Różewiczowskich problemach: o śmierci oraz o kondycji współczesnego człowieka. Pierwsza część notatek przynosi zwięzłą próbę określenia zasadniczych treści oraz kontekstów wiersza Wrota śmierci, poświęconego pamięci zmarłego w 2005 roku Henryka Bereski. Druga część – jest próbą interpretacji wiersza bez tytułu jako utworu, w którym poeta –na ład bilansu czy podsumowania – zapisał istotę swoich poglądów na naturę współczesnego człowieka.