Śladami Mickiewicza ("klocek" z tomu "zawsze fragment") - Tałaj, Dorota (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2013)
Szkic oparty został na analizie znaczeń słów-kluczy, którymi są klocek i dąb, tworzących semantyczną spiralę w wierszu klocek Tadeusza Różewicza. Ponadto wydobyte zostały mickiewiczowskie tropy, związane z jego dziełami, biografią i topografią Muzeum w Śmiełowie. Tekst odsyła do Pana Tadeusza i gawędziarskiego charakteru dzieła, co jest podstawą wykazania oralności wiersza. Z tej perspektywy i przy wykorzystaniu wykładów lozańskich, rozpoznane zostały zagadnienia metapoetyckie poruszane przez Różewicza – przede wszystkim jako napięcie między poezją meliczną, przechowywaną w sercu, a poezją ujętą w formę wiersza.