Czym jest dziś czytanie literatury? - Dehnel, Jacek (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Odpowiadając na pytania ankiety pisarz z niechęcia odnosi się do wszelkich prób tworzenia literackich rankingów. Mówi o książkach, które ostatnio okazały się dla niego ważne i tych, do których często powraca.