Listy Jana Lorentowicza do Stefana Żeromskiego i jego rodziny. Część 2. Listy z lat 1906–1912 - Robak, Paulina (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2026)
Artykuł poświęcony jest edycji listów Jana Lorentowicza do Stefana Żeromskiego i jego rodziny z lat 1906–1912. Jest to druga część publikacji, zaprojektowanej na trzy części, a obejmującej druk całego, obszernego zespołu listów Lorentowicza do autora Popiołów z lat 1898–1925, znajdującego się w Bibliotece Narodowej. Edytorką pierwszej części tej korespondencji jest Zofia Bojara, która przedstawiła relację Lorentowicza i Żeromskiego, scharakteryzowała omawiany zbiór listów, ustaliła zasady edytorskie wydania, a także opracowała listy z lat 1898–1903. Niniejszy artykuł stanowi kontynuację jej publikacji. Listy z lat 1906–1912 opatrzone zostały komentarzami rzeczowymi. Najważniejsze z nich dotyczą kłopotliwych, prawnie zawiłych spraw publikacji Dziejów grzechu w „Nowej Gazecie”, której redaktorem literackim był Lorentowicz.