Wariacje na temat pewnego paktu. O dziennikarstwie "gonzo" - Adamczewska, Izabella (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Artykuł stanowi próbę zdefiniowania gonzo journalism w kontekście rozważań nad „literackością” i „dziennikarskością”. Łże-reportaż Ziemowita Szczerka „Przyjdzie Mordor i nas zje” porównany został z tekstami Huntera S. Thompsona i książkami reporterskimi Jacka Hugo-Badera. Autorka stara się odpowiedzieć na pytanie, jakie konsekwencje dla „dziennikarskości” tekstu ma wprowadzenie fikcyjnego narratora i co decyduje o zawarciu paktu faktograficznego z czytelnikiem.