„Poczekalnia” w reżyserii Krystiana Lupy okiem francuskiej krytyki teatralnej - Grabowski, Mateusz (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
Celem artykułu jest przybliżenie francuskich recenzji spektaklu „Poczekalnia” („La Salled’attente”) w reżyserii Krystiana Lupy. Premiera spektaklu odbyła się 7 stycznia 2011 roku w paryskim Théâtre de la Colline. Widowisko od początku spotkało się z bardzo przychylnymi recenzjami, a sam reżyser został określony przez francuskich recenzentów teatralnym potworem, którego geniusz budzi podziw i przerażenie. „Poczekalnia” została odebrana przez francuską widownię jako postromantyczny manifest, w którym kondycja bohaterów utkana jest z rozmaitych kontekstów – od traumy po Holokauście po kryzys idei wolnego rynku.