Iryna Wilde, „Pełnoletnie dzieci”, tł. Y. Yaniv - Yaniv, Yaryna; Wilde, Iryna (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
Fragment wydanej w 1952 r. powieści ukraińskiej pisarki Iryny Wilde, jednego z jej najlepszych utworów. „Pełnoletnie dzieci” to autobiograficzna powieść podejmująca problem dojrzewania i kształtowania się osobowości młodego bohatera.