Wczesna twórczość prozatorska Zofii Nałkowskiej i Iryny Wilde w kontekście literatury modernistycznej - Yaniv, Yaryna (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
W artykule dokonano analizy porównawczej wczesnej twórczości Zofii Nałkowskiej i Iryny Wilde pod względem nowatorstwa zastosowanych technik pisarskich. W toku analiz wiele uwagi poświęcono motywom wspólnym obu pisarkom, zwłaszcza eksponowaniu przez nie wewnętrznego świata kobiety. Szczegółowo zanalizowano wypowiedzi współczesnych krytyków na temat dzieł obu pisarek, wskazując pewne paralele.