Gospodarowanie czasem i światem w powieści „Kamień na kamieniu” Wiesława Myśliwskiego - Piętniewicz, Michał (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2015)
Celem artykułu o „Kamieniu na kamieniu” była próba spojrzenia na filozoficzne aspekty powieści Myśliwskiego poprzez przykładowe opozycje powierzchnia/głębia, słabe/mocne, sytuując tęsknotę głównego bohatera powieści po stronie tego, co powierzchniowe i światowe, wskazując jednocześnie na jego religijną tęsknotę za aspektem głębokim swojej egzystencji, który również zdaniem interpretatora lokuje się w tym, co powierzchniowe. Artykuł chce przybliżyć „Kamień na kamieniu” jako powieść o dobrym „gospodarzeniu” w świecie poprzez ukazanie dialektyki występujących w powieści na zasadzie przeciwieństw, braci, Szymona Pietruszki oraz Michała.