Literatura jako spotkanie z człowiekiem. Profesora Jacka Brzozowskiego wspominają Jego przyjaciele i współpracownicy z łódzkiej polonistyki - Głowiński, Michał; Ledóchowicz, Ewa; Kowalczykowa, Alina; Przychodniak, Zbigniew; Mazan, Bogdan; Siwiec, Magdalena; Popłonikowska, Natalia; Grabowski, Mateusz; Fiećko, Jerzy (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2017)
Teksty i materiały bibliograficzne, zamieszczone w tym dziale, prezentują sylwetkę i dorobek naukowy prof. dr hab. Jacka Brzozowskiego, wybitnego literaturoznawcy i edytora z łódzkiej polonistyki, zmarłego 18 czerwca 2017 roku.