Figury zaprzeczonej przestrzeni (Różewicz, Celan, Staff) - Wójcik, Tomasz (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2013)
Przedmiot refleksji stanowi wiersz Tadeusza Różewicza Pomniki. Intertekstualna lektura utworu polega na odczytaniu go w kontekście poezji Leopolda Staffa i Paula Celana. Obecną w wierszu – wspólną dla wymienionych autorów – metaforykę przestrzenną interpretuje się jako formę diagnozy sytuacji duchowej po doświadczeniach ostatniej wojny.