Czym jest dziś czytanie literatury? - Szewc, Piotr (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Odpowiadając na pytania ankiety Piotr Szewc mówi o książkach dla niego najważniejszych, wskazując m.in. W poszukiwaniu straconego czasu Marcela Prousta.